Туристичка организација општине Шид

Шид

Насеље Шид је смештено у најзападнијем делу општине, уз саму границу са Републиком Хрватском. Област на којој је Шид изграђен је воћарско виноградарски крај, са великим винским подрумом а тачан податак када је Шид формиран као насеље није познат.

Данас је Шид општина и као таква је врло богата својим месним заједницама, школама, културно историјским споменицима, културним друштвима, музејима, галеријама и другим установама и објектима који су за општину од изузетног значаја.

У самом насељу Шид налази се галерија слика ,,Сава Шумановић“ , спомен кућа ,,Сава Шумановић“, музеј наивне уметности ,,Илијанум“, породична кућа ,,Трумића“ која је данас у коришћењу месне заједнице и музичке школе ,,Филип Вишњић“, две основне школе-ОШ ,,Сремски фронт“ и ОШ ,,Бранко Радичевић, две средње школе- гимназија ,,Сава Шумановић“ и техничка ,,Никола Тесла“. У Шиду се налази и Руски двор, културно образовни центар, биоскоп, црвени крст, дом здравља. Љубитељи спорта се скупљају на фудбалском игралишту клубова ,,Раднички“ и ,,Једнота“ а затворене спортове прате у спортској хали која се налази поред потока ,,Шидина“.

Најважнији православни храм је Црква Светог Николе а поред њега су и Цркве Успенија Пресвете Богородице и Црква Великомученика кнеза Лазара. Налазаи се и Римокатоличка црква Пресветог Срца Исусовог.

 

I love Sid 1

 

 

банер