Туристичка организација општине Шид

Моровић

Моровић се налази у јужном делу шидске општине, на ушћу реке Студве у Босут и има изузетно повољан природно-географски положај. У загрљају ове две реке и храстове шуме поседује значајне природне ресурсе. Село је специфично по свом изгледу, јер има неколико мостова, који повезују село.

Археолошка истраживања сведоче о развијеном животу некадашњег римског насеља, а у атару села налазе се остаци средњовековног утврђења из 14. века.

Постоје велике могућности за развој сеоског туризма и то је један од главних задатака овог села. Љубитељи природе могу уживати у шетњама крај воде уређеним кружним стазама. Босут је богат рибом и прави је рај за риболовце, а поред две реке Моровић има бројне канале, баре и два рибњака.У близини села налази се ловиште Моровић, смештено у најстаријој храстовој шуми у Србији које одликује богатсво дивљачи и птица.

За време летњих месеци се одржавају Моровићки летњи дани, привредно-културна манифестација коју прати културни, забавни, едукативни и спортско-рекреативни програм.

Деца похађају основну школу „Филип Вишњић“ за свих осам разреда основног образовања. Позната је православна црква Пресвете Богородице и римокатоличка црква Свете Марије. Становништво се бави пољопривредом (ратарством, воћарством, сточарством, садњом дувана).

Војна установа Моровић је угоститељско-туристички објекат који чине виле Срна и Кошута. Вила кошута поседује апартмане и ресторан са врхунском кухињом, а посебно интересантна је вила Срна, грађена за бившег председника Тита. Амбијент је украшен ловачким трофејима. Поред тога у Моровићу се налази и вила Сунце, као и ресторан Моровићка прича.

Боравак у Моровићу омогућава уживање у природи (шума, реке, ловиште), обилазак културно-историјских споменика, као и богату гурманску понуду. Све ово допринело је бројним могућностима за даљи развој туризма овог насеља.

 

selo na dve reke

 

банер