Туристичка организација општине Шид

Беркасово

Беркасово је село које се налази североисточно од Шида и некада је од њега било удаљено око 4 километра, али се временом ширило тако да је сада потпуно спојено с тим градом. Смештено је на југозападним обронцима Фрушке горе, окружено виноградима, шумом и њивама. Природне и културно-историјске вредности пружиле су могућност Беркасову за развој туризма. Томе је допринео и његов географски положај, јер је село пола равничарско, а пола планинско.

У атару данашњег Беркасова нађено је много римске керамике и два римска шлема с натписима која спадају у најлепше античке предмете нађене у Срему.

У близини Беркасова налази се „Стаза здравља“ и Липовача, омиљено излетиште Шиђана и људи из околних села. Иако је излетиште мало запуштено, у време празника врви од људи.

Манастир у Беркасову посвећен је Светој Петки Трнавској. Он је најзападнији фрушкогорски манастир који је основан на извору посвећеном Светој Петки и спада у категорију женских манастира.

Сремска Винијада је манифестација која се одржава у Беркасову и посвећена је љубитељима и произвођачима вина. Такмичарског је типа, излагачи излажу вина, а стручни жири их оцењује.

Излетиште Липовача, манастир Света Петка и Винијада пружају могућност за туристички развој Беркасова.

 

104113061 103274371434273 6359490495627137287 n

банер