Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Тврђава Беркасово

CASTRUM BEREKSZO – Беркасово

Период градње  XV век

 

Castrum Berekszovo идентичан је са називом савременог места Беркасово, поред кога се налазе трагови утврђеног града, у народу познатог као Деспотовац

 

tvrdjava-berkasovo

 

О настанку Беркасова не може се ништа поуздано рећи. Зна се да је од 1474. у поседу деспота Вука, а потом његових синоваца. Током пропутовања кроз ове крајеве гроф Марсиљи наишао је на његове остатке и на основу њих направио тлоцрт утврђења.

 

Утврђење је подигнуто на ониској, делимично вештачкој узвишици која је са једне стране окренута долини, а са друге се ослања на таласасту зараван. Сваки јачи напад могао је граду да нанесе озбиљне штете. Беркасово су разорили Турци.

 

Данас се виде само земљани ровови и то две неправилне, приближно полукружне заравни, опкољене дубоким ровом и земљаним бедемом (који је и сам са југозападне стране био заштићен ровом). Поред тога, још један бедем штити северну зараван са њене источне стране.

 

Не зна се да ли је тврђава имала и градске зидове или су земљани бедеми били утврђени само палисадама. Никаква истраживања нису вршена.

 

Почетак Тврђава Беркасово