Туристичка организација општине Шид

baner-turizam koc

baner-turizam-ilijanum

IMG 5e42b2c09bc071664516583787b16976 V

baner-turizam-dom zdravlja

baner-turizam sidski portal

Еуфонија 4 - Божанско надахнуће историје српске науке - Пупин, Тесла, Миланковић

Предавање "Божанско надахнуће историје српске науке - Пупин, Тесла, Миланковић" одржаће се у среду 20. септембра, у сали Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" у Шиду, са почетком у 19 часова. Предавање се одржава у оквиру музичко-едукативног фестивала "Еуфонија 4".

pupin

Предавач Александра Нинковћ-Ташић, прошле године понела је значајно признање - личност године. Поред тога што је интеркултурни амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона, њен немерљив значај огледа се у оживљавању и осветљењу једног од највећих имена српске науке - Михајла Пупина.

pupin1

Резултат њене вишегодишње активности је рад на прикупљању архивског матреијала који се односи на живот и дело Михајла Пупина у читавом свету.  Алексанрда Нинковић-Ташић је аутор Пупин меморијалног пројекта у земљи и региону у оквиру кога је поставила први виртуелни музеј који представља једно научно и културно наслеђе у свету - Пупинов виртуелни музеј. Потпредседник је Образовно-истраживачког друштва "Михајло Пупин" из Београда, аутор је више изложби, организатор преко тридесет предавања и трибина у читавој Србији, али и у Црној Гори, Мађарској, Републици Српској. 

У сарадњи са Историјским музејем у Београду, Александра је организовала пројекат проглашен за културни догађај сезоне 2015/2016 под називом "Пупин од физичке до духовне реалности". Изложбу је посетило преко 200.000 људи. 

Научни ангажман Александре Нинковић-Ташић указује на раскошно знање из области историје науке, као и на духовну и интелектуалну радозналост и изузетне предавачке способности. Све то је допринело да се путем једног врсног предавања пред нама поново оживе личности и дела српске научне културе: Михајла Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића.

банер